Abrikoos - Prunus armeniaca L.

Abrikoos

Synoniemen: Marille

Wetenschappelijke naam: Prunus armeniaca L.

Familie: Rosaceae (roosachtigen)


Land van herkomst

Noord-China



Bestanddelen

Carotinoïden, vitamine A, B5, C en E, foliumzuur, kalium, koper. Abrikozenpitolie: 65 % enkelvoudig onverzadigde vetzuren.



Omschrijving

De abrikoos is oranjegeel, fluweelzacht en geurt verleidelijk. Het zoete binnenste is al bijna een marmelade geworden en heeft het lichte vleugje zuur van vers fruit. Wie zo'n abrikoos wel eens heeft gegeten kan er nooit meer van afblijven. Vanaf midden juni zullen de verse abrikozen onze smaakpapillen weer veel plezier doen. De tot 10 meter hoog wordende boom is vaak al vanaf eind maart getooid met roodachtige, zijdezachte bloesems die al bloeien voordat de nieuwe bladeren uitkomen. De eenjarige scheuten zijn eerst groen of rood en krijgen pas in het tweede jaar de donkerbruine kleur van de schors.



Wetenswaardigheden

De naam abrikoos is afgeleid van het Latijnse woord praecoces = vroege vrucht. Op die manier gaven de Romeinen aan dat de abrikoos, vergeleken met andere roosachtigen, vroeg bloeit en vruchten draagt. Het tweede deel van zijn wetenschappelijke naam heeft de abrikoos eveneens aan de Romeinen te danken: Lucullus, die de plant in de eerste eeuw voor Christus uit Syrië meebracht, noemde hem malus armeniaca: Armeense appel. De abrikoos wordt genoemd als een van de oudste gecultiveerde soorten fruit en zou al 4000 jaar geleden in Noord-China zijn gekweekt. Via de Zijderoute bereikte de goudgele vrucht eerst Syrië en later ook het Romeinse Rijk. In het koninkrijk van de Hunza - de Hindukush in Noord-Pakistan - worden abrikozensoorten gekweekt die waarschijnlijk nog veel lijken op de oervorm. De Hunza's eten vaak verse of gedroogde abrikozen en zouden hun kracht en opvallende gezondheid daar voor een deel aan te danken hebben.Op basis van de inhoudsstoffen zou de abrikoos eigenlijk een groente genoemd kunnen worden. Geen enkele andere fruitsoort bevat zoveel carotinoïden, mineralen en ballaststoffen. 100 g verse abrikozen - afhankelijk van grootte is dit één tot drie vruchten - zijn voldoende voor 2 mg carotinoïden, de volgens de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) aanbevolen dagelijkse behoefte. In de Oriënt worden abrikozenpitten op dezelfde manier gegeten als amandelen. De buitenpit van de rijpe abrikoos wordt gekraakt en de eigenlijke pit kan dan verder worden gebruikt. Van deze abrikozenpitten wordt onder andere de marsepeinvervanger persipan gemaakt en er wordt ook abrikozenpitolie uit geperst.



De planten in onze producten

Voor Dr. Hauschka Cosmetica wordt abrikozenpitolie gebruikt die koud wordt geperst uit pitten van ecologisch gekweekte abrikozen. Omdat abrikozenpitolie goed in de huid trekt en deze verzorgt, wordt de olie gebruikt als basis voor een groot aantal cosmeticapreparaten van Dr. Hauschka:

Dr. Hauschka Shampoo
Shampoo
Inhoud 150 ml
€ 18,50
Dr. Hauschka Oogcrème natuurlijke cosmetica
Oogcrème
Inhoud 12,5 ml
€ 35,00
Dr. Hauschka Lipstick 14 caralluma 
Lipstick
Inhoud 4,1 g
€ 23,00


Abrikozenpulp komt voor in: