Avocado
Synoniemen: avocadopeer, abacate, botervrucht
Wetenschappelijke naam: Persea americana
Familie: Lauraceae (laurierfamilie)
Land van herkomst
Midden-Amerika; wordt inmiddels geteeld in vele tropische en subtropische landen als Zuid-Afrika, Californië, Brazilië, Israël en Spanje.
Bestanddelen
Vruchtvlees: zo'n 25 % vetten, provitamine A, vitamine B, C, D en E, ijzer, calcium, kalium, magnesium. Avocado-olie: triglyceriden, onverzadigde vetzuren, bv. palmitoleïnezuur, partiële glyceriden en fosfolipiden, sterolen, carotenoïden.
Omschrijving
De heerlijk, smakende avocado die wij kennen is de vrucht van een 10 tot 20 meter hoog wordende, altijd groene boom met donkergroene, maximaal 40 centimeter lange bladeren. Als de boom ongeveer 10 jaar oud is, rijpen er voor het eerst vruchten uit de kleine, onopvallende, geelgroene bloemen die in talrijke trossen groeien. Een enkele boom kan meer dan een miljoen bloemen hebben, maar slechts een klein gedeelte daarvan groeit uit tot een vrucht. De ronde tot peervormige vrucht is botanisch gezien een bes en het groengele tot goudgele vruchtvlees groeit rond een dikke pit. Avocado's worden aan de boom nooit zacht - ze vallen af terwijl ze nog hard zijn. Na het vallen neemt het watergehalte af en wordt het vruchtvlees zacht en boterachtig.
Wetenswaardigheden
De naam „avocado“ is de Spaanse variant van het Azteekse nahuatl-woord ahuacatl dat is afgeleid van ahuacacuahatl. Vertaald betekent dit 'testikelboom' en het woord geeft een treffende beschrijving van de in paren aan de boom groeiende avocadovruchten. De Spanjaarden maakten van het Azteekse begrip het woord aguacate en dit werd later avocado. De eerste aanwijzingen voor het gebruik van de avocado waren vondsten in graven van rond 7000 v. Chr. Bij opgravingen in Peru vonden archeologen een waterkruik in de vorm van een avocado uit de tijd van voor de Inca’s (ongeveer 900 v. Chr.) Van de Azteken is bekend dat ze avocado's teelden. Ze aten de vruchten en gebruikten de olie voor de verzorging van huid en haren. De vruchtenmoes van de, door hen als wondervrucht vereerde avocado, gebruikten ze voor het helen van wonden en bij maag/darmklachten en koliek. Avocadomoes vermengt met olie gold als afrodisiacum. Toen de Spanjaarden naar Amerika gingen raakte de vrucht bekend van Mexico tot Peru. Fernandez de Oviedo (1478 - 1557) – geschiedschrijver en chroniceur van de Zuid-Amerikaanse veroveringen – heeft in 1526 in zijn boek „Sumario de la natural historia de las indias“ voor het eerst de avocado beschreven. De Spanjaarden namen de vrucht ook mee naar het Caraïbische gebied, Venezuela, Madeira en de Canarische Eilanden. Tegenwoordig zijn er wereldwijd meer dan 400 gekweekte soorten. Avocadobloesems veranderen overigens van geslacht:de ene helft van de dag is het vrouwelijke deel van de bloem gereed tot ontvangen, de andere helft van de volgende dag is het mannelijke stuifmeel rijp. Daarnaast zijn er bomen waarvan de bloemen in de ochtend vrouwelijk en in de middag mannelijk zijn. Ook zijn er andere waarbij het precies omgekeerd is. Alleen als er twee van deze soorten bomen bij elkaar in de buurt staan, bevruchten bijen, vliegen en wespen de bloemen. Vroeger verspreidden grote zoogdieren, zoals de inmiddels uitgestorven Zuid-Amerikaanse reuzenluiaard, de zaden van avocado's. Deze dieren aten avocadovruchten inclu-sief de zaden. Deze zaden kwamen dan ver verwijderd van de moederplant via de mest weer in de grond terecht. Tegenwoor-dig heeft de avocadoboom geen natuurlijke verspreiding van zaden meer – behalve door mensen die de zaden opkweken tot indrukwekkende kamerplanten. De neutraal naar noten smakende avocado wordt in keukens over de hele wereld verwerkt, soms als zoet, soms als zout product. De bevolking van Taiwan en de Filippijnen drinkt met melk en suiker opgeschuimde avocado als dessert. Andere voorbeelden zijnavocado-ijs in Zuid-Amerika, sushi met avocado in Japan, dips met avocado (guacamole) in Mexico of avocado met melk, koffie en rum als drank in Indonesië. Het vruchtvlees van de avocado oxideert snel bij blootstelling aan lucht en gaat er dan onsmakelijk bruin uitzien. Bij avocadocrèmes is er voor citroensap of azijn een prima vervangend middel: doe gewoon de pit in de kant en klare crème, dat voorkomt het nabruinen.
De planten in onze producten
Avocado-olie is een verzorgend bestanddeel van: