Heilzame planten
Heemst.
Heemst is een showstopper. Door de zachte, witte bloemen die diep in de kelk violet gekleurd zijn, lijkt de plant op kaasjeskruid. Daar is hij ook nauw mee verwant. Maar heemst is niet alleen een blikvanger voor in de tuin; de plant helpt ook heel goed tegen bijvoorbeeld hoesten en heesheid, maagklachten of het genezen van wonden. Vanwege zijn beschermende eigenschappen heeft heemst ook in veel verzorgingsproducten van Dr. Hauschka een vaste plek bemachtigd.
Helpt altijd.
Witte malva, theewortel, hoge maluwe: heemst heeft veel namen, maar is ook veelzijdig in gebruik. De wetenschappelijke naam ’Althaea’ is afgeleid van het Griekse ’althein’, wat ’genezen’ betekent.
Slijm als geheim.
Het geheim van heemst zit in zijn wortels, bladeren en bloemen: heilzaam plantenslijm. Dit slijm vormt een beschermende laag over weefsel, zowel in de mond, in de maag als op de huid.
Lekker plakkerig.
In het Engels heet heemst ’marshmallow’, in het Nederlands ’witte malva’. Deze plant gaf marshmallows vroeger ook hun plakkerige consistentie. Wist je trouwens dat marshmallows niet door Amerikaan maar door een Fransman werden uitgevonden?
Verzot op zout.
Heemst kan je doen denken aan een vakantie aan zee. Deze plant gedijt namelijk het best op zouthoudende grond. Als je dus zelf heemst in de tuin wil groeien, heb je zouthoudende grond nodig die rijk is aan voedingsstoffen.
Altijd in balans.
Zouthoudende grond droogt snel uit. Dat maakt voor heemst niet uit, want deze plant maakt in zijn wortels veel slijmcellen aan en houdt zo de vochthuishouding op pijl. Heemst ondersteunt de huid om vocht vast te houden, zo ook in onze verzorgingsproducten.
Een helpende hand.
De hydraterende talenten van de heemst zijn ongekend in onze klassieke Dr. Hauschka Handcrème. Het is zelfs één van de ster-ingrediënten van dit populaire product, en dat al 30 jaar. Inmiddels heeft hij al veel droge, ruwe en schrale handen de herfst en winter doorgeholpen. Een must-have dus voor het najaar.