Lemongrass
Synoniemen: citroengras, sereh
Wetenschappelijke naam: Cymbopogon citratus L.
Familie: Poaceae (grassenfamilie)
Land van herkomst
Waarschijnlijk oost India en Indonesië
Bestanddelen
Essentiële olie met citral als hoofdbestanddeel, flavonoïden, triterpenen
Omschrijving
De naam van de plant roept exotische plaatjes op, doordrenkt van de geur van de Thaise keuken. Deze meerjarige plant behoort tot de grassenfamilie en voelt zich thuis in een tropisch klimaat. De plant heeft zachte, blauwachtig-groene bladeren die bestaan uit een korte, aan de onderkant gesloten bladschede die naar boven uitlopen in een lang en open blad, dat wel tot 150 cm lang kan worden en aan het eind sierlijk ombuigt. Het scherpe blad groeit in pollen met een doorsnede van wel 120 centimeter en wanneer het blad gekneusd wordt, geeft het een heerlijk citroenaroma af.
Wetenswaardigheden
De botanische term Cymbopogon is afgeleid van het Griekse kymbe=boot en pogon=baard. Het beschrijft de bootachtige vorm van de kaf en de dichtgeclusterde bloemen, die op een baard lijken. Lemongrass werd in de middeleeuwen door karavanen uit tropisch Azië meegenomen naar Europa. Daar werd het gebruikt bij het brouwen van bier en bij de productie van gekruide wijn. Lemongrass werd pas onderdeel van onze cultuur in de jaren '80 van de vorige eeuw, als aromatische olie voor geurlampen en als ingrediënt voor de in populariteit toenemende Aziatische keuken. In de traditionele gerechten uit zuidoost Azië en Sri Lanka wordt de lemongrass altijd vers gebruikt omdat het in gedroogde vorm veel minder aromatisch is. De sappige, dikke onderkant van de stengel wordt gebruik, hier zit de meeste olie in. De witte binnenkant wordt heel fijn gehakt en met het eten gemengd. Oudere, houterige stengels kunnen het beste worden gekneusd en in zijn geheel worden gekookt met de andere ingrediënten, om ze er voor het opdienen uit te verwijderen.Het citroenachtige aroma met een vleugje rozen, geeft gerechten een zachte smaak. Voor een verfrissend, dorstlessend drankje kun je verse stengels in koud water weken. In India wordt lemongrass voornamelijk gebruikt als ingrediënt voor parfum en als medicinale plant. Ga naar een Aziatische winkel als je een verse lemongrass plant in je keuken wil hebben. Zet de stengel(s) in water en de plant zal vanzelf wortels gaan vormen bij het afgesneden vlak.
Plant de stengel met de wortels in de aarde en je krijgt vanzelf een aromatische plant. Verse stengels kun je overigens prima ingevroren bewaren.
De planten in onze producten
Extract van citroengras komt voor in: