De 4 fasen van de menopauze

Menopauze - wat staat me te wachten?

Opvliegers? Zeer waarschijnlijk. Onzichtbaarheid? Hoeft zeker niet. Onvoorstelbare vrijheden? Kijk ernaar uit. Niet alles wat gepaard gaat met de menopauze is lastig. En: je kunt iets doen aan wat wel lastig is. Hoe? Wat? Dat lees je hier zelf.

De menopauze is niet langer een taboe.

Het lijkt wel een kleine revolutie: de menopauze verandert van een boek met taboeonderwerp onder het stof in een echte bestseller. Je hoeft niet lang te zoeken in de boekenwinkel of bibliotheek. En online vind je verschillende podcasts, chatgroepen, virtuele ruimtes of campagnes. Les één: je bent niet alleen.

 

Maar waarover gaat het? De vier fasen van de menopauze.

De termen 'menopauze' en 'climacterium' - die allebei precies hetzelfde betekenen - beschrijven een overgangsperiode van de vruchtbare jaren in het leven van een vrouw naar een fase daarna. De menopauze wordt gestuurd door onze hormonen, maar het is veel meer dan dat. Als je je afvraagt wanneer de menopauze begint en hoelang ze duurt, kan het antwoord je verbazen: je menopauze kan 10 tot 15 jaar duren. En je mag haar al verwachten vanaf je 40e. Je hoort vaak over vier fasen van de menopauze, maar eigenlijk zijn er maar drie fasen en een paar dagen.

 

Fase 1: de premenopauze (je bent begin/midden in de 40).
De functie van de eierstokken neemt langzaam af en de hormoonhuishouding begint te veranderen. Je menstruaties kunnen onregelmatiger worden en de eerste symptomen kunnen al optreden.

Fase 2: de perimenopauze (je bent midden/achter in de 40).
Deze fase beschrijft de jaren (!) voor en na je laatste menstruatie. In het eerste deel van de perimenopauze heb je nog bloedingen, in het tweede deel ligt je menstruatie onherroepelijk achter je. Dit is het moment waarop hormonale schommelingen merkbaar worden (dit komt door het zogenaamde oestrogeentekort). De meeste vrouwen klagen over de ernstigste symptomen tijdens de perimenopauze.

Ook onderdeel van deze fase: de menopauze (je bent begin 50).
De menopauze is je laatste menstruatie, dus die duurt maar een paar dagen. Je weet pas achteraf dat het je laatste menstruatie was. Als je een jaar (of twee jaar als je jonger bent dan 50) niet hebt gebloed, dan is de menopauze achter de rug.

Fase 3: de postmenopauze (kan duren tot je midden in de 60 bent).
Geleidelijk aan zal je hormonenhuishouding een nieuw evenwicht vinden (je produceert bijna geen vrouwelijke geslachtshormonen meer, dus je testosteron zal meer aanwezig zijn). Veel typische menopauzesymptomen nemen af, andere blijven. Vrouwen hebben nu meer kans dan mannen om osteoporose te ontwikkelen.

De menopauze en die typische symptomen.

Een vuistregel is dat één derde van de vrouwen de menopauze doorkomt zonder symptomen, één derde milde symptomen en één derde ernstige symptomen heeft. En dat zijn ze: opvliegers zijn de klassieker bij uitstek. Vaak gaan ze gepaard met slaapstoornissen, stemmingswisselingen, urineverlies en vaginale droogheid. Maar ook aspecifieke symptomen zoals spier- en gewrichtspijn, gewichtstoename, hoofdpijn of moeite met concentreren (waaronder ook hersenmist) zijn typische klachten van de menopauze. Omdat de menopauze vaak niet uitgebreid aan bod komt tijdens de medische opleiding, krijgen veel vrouwen geen adequaat advies van hun arts en denken ze in eerste instantie aan een ziekte. Maar: de menopauze is helemaal geen ziekte.

 

Heb je al ooit gehoord van sociale symptomen?

Sprakeloosheid, onzekerheid, onzichtbaarheid - dit zijn ook typische symptomen van de menopauze. Maar: hoe meer je de menopauze als vanzelfsprekend ziet, hoe minder je zelf last zult hebben van deze verschijnselen. En hoe sneller het sociale klimaat zal veranderen. Miriam Stein gaf haar boek "Die gereizte Frau” (De prikkelbare vrouw) niet voor niets de ondertitel: Wat onze maatschappij met mijn menopauze te maken heeft. Ze schrijft: "Een ouder wordende vrouw is niet ziek of gek. Het zijn niet de vrouwen die moeten veranderen, maar de wereld om hen heen."

Wat helpt bij overgangsverschijnselen?

Op de eerste plaats solidariteit. Steeds meer vrouwen benaderen hun eigen menopauze proactief en bespreken niet alleen hun lichamelijke klachten, maar ook hun twijfels over hun relatie of baan - vragen over waarvoor en waarheen. De menopauze is een levensfase waarin veel op je afkomt. Dit beseffen en jezelf toestaan erover te praten en een gelijkgestemden te vinden - dat voelt heel goed. Natuurlijk zijn er nog andere tips en tricks om op een ontspannen manier met de menopauze om te gaan. Deze drie bijvoorbeeld.

 

De menopauze goed doorkomen: drie tips.

Doe regelmatig aan sport: voor je humeur, voor je beweeglijkheid, om je botten te versterken, en ja - ook voor een figuur waar JIJ je goed bij voelt. Train specifiek je kracht en uithoudingsvermogen, zodat je die gezellige wandeling kunt maken, de kruiwagen met verve naar de composthoop kunt duwen of vol overgave kunt dansen.

Eet gezond: veel fruit, veel volkoren granen, weinig suiker, goede oliën (bijv. olijfolie van hoge kwaliteit). En veel water en weinig alcohol. Alles met mate en niet te laat. ”Pasta na 22.00 uur is misschien niet zo’n goed idee", laat dr. Susanne Hofmeister weten. Als arts en expert op het gebied van biografiewerk werpt zij een zeer spannende blik op de menopauze.

Maak plannen: je hebt nog een hele fase van je leven voor je. Hoe wil je deze tijd doorbrengen? Waar? En met wie? Denk er goed over na. En zorg er dan voor dat je fit genoeg blijft om je dromen te kunnen verwezenlijken ... Blijf avontuurlijk en moedig!